Opphør, avslag eller stans av AAP – disse reglene burde du kjenne til

Det er en kompleks oppgave å navigere gjennom lovverket tilknyttet arbeidsavklaringspenger (AAP). Dersom du mottar AAP eller skal søke om det, er det likevel lurt å forstå de ulike situasjonene som kan føre til opphør, avslag eller stans av ytelsen. I denne artikkelen vil vi derfor belyse de viktigste reglene, lovene og rammene rundt AAP, samt gi deg nyttige råd dersom du ender opp i en situasjon uten AAP. Hva er AAP? Arbeidsavklaringspenger (forkortet AAP) er en inntekt du får i e…
AV ADVOKATFIRMAET ADVISIO AS
Har du fått avslag på uføretrygd? Dette burde du vite om uføretrygd

Terskelen for å få uføretrygd er høy og mange opplever å få avslag på søknaden sin. I denne artikkelen forteller vi deg hva uføretrygd innebærer, og gir deg råd om hva du burde tenke på i søknadsprosessen og hvordan gå frem dersom du får avslag på uføretrygd. Hva er uføretrygd? Uføretrygd er en varig ytelse ved sykdom eller skade, med formål om å sikre inntekt for personer som har blitt varig uføre. Dette fremkommer i folketrygdloven § 12-1: “Formålet med…
AV ADVOKATFIRMAET ADVISIO AS
Skifteattest ved dødsfall – Dette må du vite

Når et familiemedlem går bort, er det mange ting å ta tak i. Avdødes verdier og eiendeler skal beregnes og fordeles, og i den forbindelse er det mange viktige valg som skal tas. Blant annet er en skifteattest nødvendig for å få gjennomført et privat skifte, og her vil vi gå gjennom det du trenger å vite om skifteattester. Hva er en skifteattest? Når en person går bort, er utgangspunktet etter loven at arveboet skal skiftes. For å skifte boet privat, trengs det en skifteattest …
AV ADVOKATFIRMAET ADVISIO AS
Hvem arver barnløse?

Når noen dør uten å ha barn (livsarvinger) og ikke har skrevet testament, er det arveloven som regulerer hvem som arver og fordelingen mellom dem. Gjennom et testament står en barnløs, enslig person nærmest fritt til å bestemme hvem som arver, med noen viktige unntak. Les mer om begrensningene og reglene om hvem som arver barnløse her. Forskjellen mellom livsarvinger og arvinger etter loven Hvem som i utgangspunktet har rett på arv, fremgår av arveloven. Her skilles det mellom li…
AV ADVOKATFIRMAET ADVISIO AS
Disse kravene gjelder for at testamentet skal være gyldig

Det er flere som velger å opprette testament for å fordele arven på en annen måte enn det som følger arveloven. Men for at testamentet skal være gyldig, må en rekke krav oppfylles. Vi hjelper deg slik at det blir satt opp korrekt. Arveloven definerer i utgangspunktet hvordan arven etter deg skal fordeles til slektsarvingene etter din død. Men med moderne familier, andre nære personer enn familie, eller andre gode formål du ønsker å fordele arven til, så kan det være nyttig å sk…
AV ADVOKATFIRMAET ADVISIO AS
Kan man arve gjeld? Alt du trenger å vite om arv og gjeld

Når du arver verdier etter en som har gått bort, er det en forutsetning at personens utestående gjeld dekkes først. Derfor kan du, litt forenklet sagt, komme til å arve personens utestående gjeld. Men det finnes også måter å unngå ansvaret på. Dette er gjeld Kort fortalt så er gjeld penger man skylder andre. Disse kalles gjerne kreditorer, og de ønsker selvsagt å kreve inn pengene før skyldnerens arv blir fordelt. Gjeld kalles også pengekrav. Det finnes flere typer gjeld, f…
AV ADVOKATFIRMAET ADVISIO AS
Arbeidsgivere trenger hjelp til å forstå NAV
Hvordan skal en arbeidsgiver unngå å miste viktige ansatte inn i NAV-systemet hvis de blir syke? – Det kan være mye å hente på å søke råd om budskapet man formidler til NAV, og tidspunktene man bør gjøre det på, sier Olav Lægreid, advokat og partner i Advisio. Han mener den beste praksisen for arbeidsgivere når ansatte blir langtidssykmeldt, er å gjøre seg kjent med hvordan man skal forholde seg i hvert enkelt tilfelle. Dette krever at man søker råd som bygger på spesia…