Ektepakt forebygger konflikter mellom ektefeller
- Hva skjer med alt jeg eier dersom jeg gifter meg?
- Kan jeg overføre leiligheten vi eier sammen til ektefellen min?
- Risikerer jeg at ektefellen vil kunne overta familiehytta dersom vi en dag skulle gå fra hverandre?
For å kunne svare på disse spørsmålene, vil vi spørre klientene våre om de har opprettet ektepakt. Vår erfaring er at de fleste har hørt om ord som felleseie, særeie og ektepakt, men at mange er usikre på betydningen.
Våre erfarne advokater bistår deg gjerne.
Advokatbistand ved opprettelse av ektepakt
Ektepakter kan ha stor betydning, og det mange år etter at de ble opprettet. Vår erfaring er at mange ektepar oppretter ektepakter uten at de er klar over alle konsekvensene. Det er derfor klokt å ta en samtale med oss i Advisio før dere bestemmer dere for å opprette en ektepakt.
Hva er ektepakt?
Ektepakt er en skriftlig avtale mellom ektefeller. Det gjelder flere krav til hvordan ektepakten skal inngås. Det vil ofte være nødvendig at ektepakten tinglyses for at den skal få den ønskede virkningen.
Ektepakter kan opprettes både før inngåelse av ekteskapet og senere. Det er nødvendig å opprette ektepakt dersom dere ønsker å avtale særeie eller dersom en av dere vil gi den andre en spesielt verdifull gave.
Gaver og ektepakt
Når ektefeller gir verdifulle gaver til hverandre, må det opprettes ektepakt for at gaven skal være gyldig. Ektepakten må tinglyses for at gaven skal ha virkning for kreditorer.
Hva er særeie?
En særeie avtale betyr at verdier dere eier holdes utenfor deling hvis dere skiller dere, eller en av dere dør.
Hva er felleseie?
Flertallet av ektepar i Norge har ikke opprettet ektepakt og ektefellene har da det som kalles felleseie. Alt som inngår i dette felleseiet skal deles med den andre ektefellen dersom dere en dag går fra hverandre.
Det finnes unntak fra hovedregelen om deling selv om man ikke oppretter ektepakt, men det vil i de fleste tilfeller være bedre å opprette en ektepakt dersom ektefellene er enige om at alt eller noe av det de eier skal unntas fra deling.
Det er også mulig å avtale helt eller delvis særeie. Særeiet kan gjelde for den ene eller begge ektefellene.
Hva er uskiftet bo?
Når en ektefelle dør, har den andre ektefellen i de fleste tilfeller anledning til å sitte i uskiftet bo. Det betyr at ektefellen fortsetter å råde over den avdøde ektefellens eiendler, slik at arvingene ikke mottar arv før også den andre ektefellen er død.
I utgangspunktet har man ikke rett til å sitte i uskiftet bo med det som er særeie, men det mulig å gjøre avtale om dette i ektepakten. Det er også mulig å avtale at ektefellens særeie skal bli felleseie ved død.
Opprettelse av ektepakt? Kontakt en av våre advokater
Dersom du og din ektefelle vurderer å opprette en ektepakt, vil det være smart å ta en samtale med en av Advisios spesialister. Vi har omfattende og langvarig erfaring med opprettelse av ektepakter. Dersom dere får bistand fra oss, sikrer vi at ektepakten blir utformet slik at den dekker deres behov. Vi vil gjennomgå mulige virkninger av ektepakten og forsikre oss om at konsekvensene er tydelige for dere.
Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale.