Hva betyr forskudd på arv?

Gaver som gis til fremtidige arvinger mens arvelateren fremdeles lever, er forskudd på arv. Hvis giveren ønsker å gi gaver etter at han er død, så må gavene gis med testament. Hvorvidt en gave skal trekkes fra gavemottakerens fremtidige arv bestemmes av arveloven.
Gaver som gis mens man lever kalles generelt for livsdisposisjoner. Som eier har man vanligvis full råderett over tingene sine. Men hvis gaven skal oppfylles ved død, så er det en dødsdisposisjon. Dødsdisposisjoner må gjøres ved testament.
Hvorfor gi forskudd på arv?
Mange av oss vil gjerne hjelpe barn og andre slektninger med etablering, boligkjøp, mindre investeringer og slikt. De av oss som driver en virksomhet vil ofte også gjerne i levende live overføre virksomheten til en eller noen få arvinger. For eksempel har eldstemann liten interesse for driften mens yngstemann har kastet seg inn i det. I noen tilfeller er det også snakk om odel hvor loven oppstiller helt spesielle regler for hvordan et generasjonsskifte skal gjennomføres.
Hva er gaven verdt?
I disse tilfellene oppstår det relativt ofte uenighet om hva gaven er verdt, og om gaven skal trekkes fra når et fremtidig arveoppgjør gjennomføres. Det kan være spørsmål om arvingen har betalt for det hun har overtatt. Kanskje var det i stedet et gavesalg (salg til underpris)? Og er det nåverdien av eiendommen som skal legges til grunn, eller verdien da eiendommen ble overskjøtet? Hva med verdistigning? Hva med verdien av gavemottakerens egen innsats?
Alle disse tingene er det svar på, men svarene kan være godt gjemt i både lovteksten og rettspraksis. Vi anbefaler å snakke med advokat når det oppstår usikkerhet om disse tingene.
Har vi arveavgift?
I tillegg har vi inntil nylig hatt arveavgift i Norge. Arveavgiften ble innført i 1792, og var den eldste fiskale skatten vi hadde frem til den ble avskaffet i 2013. Arveavgift henger historisk sett nært sammen med formueskatt, og var gjenstand for betydelig skatteplanlegging. En av begrunnelsene for at den ble avskaffet var fordi den ga svekket skattemoral.
Men vi har fortsatt skatt på gevinst på salg. Gevinsten er kort forklart forskjellen på verdien ved realisasjon (det du fikk betalt, minus omkostninger) og inngangsverdien (det du betalte). Du har generelt ikke betalt noe for det du har arvet, så skatten kan bli høy. Arveavgiftslovgivningen innebar en skattefri oppregulering av inngangsverdi, noe som gjorde at arveavgiftsloven faktisk kunne være veldig gunstig ved arv av visse formuesgjenstander.
Dersom du arver en bolig eller en større aksjepost bør du snakke med advokat om skattereglene. Fordi vi ikke lenger har arveavgift, med skattefri oppjustering av inngangsverdien, risikerer du å bli hardt skattlagt om du trår feil når du selger noe du har arvet.
Generasjonsskifte og eierskifte i virksomhet

Generasjonsskifte betyr at eierskapet i en virksomhet overtas av en yngre generasjon. Dette kjenner vi alle godt til fra odelsretten; når mor og far ikke lenger føler at de kan drifte gården, overlater de gården til odelsgutten eller -jenta, eller en annen slektning om de ikke har arving som ønsker å overta. Generasjonsskifte minner dermed mye om når en virksomhet kjøpes opp av en ny eier. Forskjellen er at begrepet «generasjonsskifte» er innarbeidet for det tilfellet hvor den nye eieren, junior, tilhører samme familie/slekt som tidligere eier, senior.
En viktig forskjell på generasjonsskifte og andre eierskifter er at partene har en spesielt tett tilhørighet til virksomheten. På samme måten som odelsjenta har vært med pappa på traktoren, så har den ansatte hovedeierens barn vokst opp i fabrikklokalet. Man har et personlig og familiært eierskap til virksomheten, og det på virker selvfølgelig både risikovillighet, forholdet til de ansatte, motivasjonen for å utbetale virksomhetens overskudd til øvrige eiere, og så videre. Man har et helt annet perspektiv på driften; dette er noe man gjør fordi man har slektens plikt til å drive videre, ikke fordi man skal tjene relativt raske penger.
Generasjonsskifter krever planlegging, spesielt fordi det kan ramme flere enn deg selv om du gjør feil. Både familie, ansatte og investorer som har tillit til deg kan bli rammet ved feilgrep. Våre advokater har stor kompetanse innen arverett, og god virksomhetsforståelse, så hos oss vil du få god bistand.
Du kan lese mer om generasjonsskifte på bedriftssidene våre (under utvikling).