Testament
- Hva skjer med det jeg etterlater meg når jeg dør?
- Hva skjer når ektefellen eller samboeren min dør?
- Når bør jeg sette opp testament?
- Hvem bør opprette testament?
- Hvordan sette opp testament?
Det å opprette et testament oppleves av mange som noe fjernt. Mange tror også at det er veldig dyrt og vanskelig å opprette et testament. Det er også vanlig å tro at det bare er veldig rike mennesker som har behov for testament.
Dersom du ikke oppretter testament, vil det du etterlater deg bli fordelt etter bestemmelsene i arveloven. Disse reglene passer godt for de fleste som lever i tradisjonelle kjernefamilier, det vil si ektepar med felles barn. Derimot vil ikke reglene alltid være godt tilpasset andre. Det gjelder blant annet samboere, alle enslige og par med særkullsbarn. Med særkullsbarn menes barn som en samboer eller ektefelle har fått med noen andre enn samboeren eller ektefellen sin, som oftest barn fra tidligere forhold.
Det er helt gratis å ringe Advisio dersom du lurer på om du bør opprette testament. Vi vil diskutere situasjonen din og vurdere hvorvidt det er hensiktsmessig at du gjør dette. Dersom du gir oss oppdraget med å utarbeide testamentet ditt, kan vi i de aller fleste tilfeller gjøre dette for en rimelig fastpris.
Advisio Advokat er spesialisert på familie- og arverett. Vi oppretter mange testamenter hvert år. Vi strekker oss langt for å finne løsninger som tilfredsstiller både dine ønsker og de begrensninger som følger av loven. Dersom du velger Advisio Advokat til å bistå deg i forbindelse med opprettelse av testament, kan du være trygg på at testamentet oppfyller alle krav til et gyldig testament.
Gjensidige testament
Et gjensidig testament er et testament som opprettes av to personer, som oftest samboere eller ektefeller. Ved å opprette et slikt testament vil man kunne sikre at den som lever lengst vil motta arv fra den andre. Dette kan være en god løsning for samboere og andre som eier en bolig sammen. På denne måten kan man sikre at den som lever lengst, fortsatt har råd til å bo i samme bolig etter at den første dør. For ektefeller uten barn kan det også i noen tilfeller være fornuftig å opprette et gjensidig testament.
Sekundærdisposisjoner
De fleste som oppretter testamenter, nøyer seg med å bestemme hva som skal skje med formuen når de dør. Noen ganger er det også mulig å bestemme noe om hva som skal skje med de arvede midlene etter at en arving også er død. Dette kalles for sekundærdisposisjoner. Det er vanlig med sekundærdisposisjoner i gjensidige testamenter.
Begrensninger i testamenter
Man kan ikke bestemme hva som helst i testamenter. Den aller viktigste begrensningen er at vi i Norge har regler om pliktdelsarv til livsarvingene (barna). Det skal i Norge svært mye til for å gjøre barna arveløse. I utgangspunktet er to tredjedeler av arven pliktdelsarv til barna. Barna har rett på pliktdelsarv uavhengig av hva som står i testamentet. Det er likevel viktig å være klar over at pliktdelsarven kan begrenses. Fra og med 1. januar 2021 kan pliktdelsarven begrenses til 15 G til hvert av barna. En G (folketrygdens grunnbeløp) utgjør omtrent kr 100 000. Det vil si at pliktdelsarven kan være lavere enn to tredjedeler dersom man etterlater seg en stor formue. Reglene om pliktdelsarv har bare betydning dersom du har barn eller barnebarn.
Bistand fra Advisio ved opprettelse av testament
Det er mange fallgruver å gå i når man oppretter testament, Hos oss kan du være trygg på at fallgruvene unngås. Vi vet også mye om hvordan vi skal finne gode løsninger for våre klienter, selv når det fremstår som vanskelig. Noen ganger er løsningen også en helt annen enn å opprette en testament.
Dersom du tar kontakt med oss om testament, tar vi utgangspunkt i dine ønsker og behov. Mens det er mange begrensninger som gjelder ved arv, er det ikke like mange begrensninger som gjelder for hva du kan gjøre med formuen din mens du fortsatt lever. Derfor har vi et helhetlig perspektiv på din situasjon som klient og hva du ønsker å oppnå.