Det å ta utdanning er veldig fornuftig med tanke på å øke attraktiviteten på arbeidsmarkedet. Arbeidsavklaringspenger kan eksempelvis i stor utstrekning kombineres med utdanning nettopp fordi det bidrar til at man lettere kommer i arbeid. Men hovedregelen i Norge er fortsatt at man skal egenfinansiere utdanning, primært gjennom Statens Lånekasse. Man skal ikke bruke arbeidsledighetsforsikring til å betale for utdanning, og det er derfor generelt forbudt å være under utdanning når man mottar dagpenger.
Også her er det gitt viktige unntak. Det viktigste unntaket er såkalte arbeidsmarkedsopplæring, altså kurs og kortvarig utdanning i regi av NAV eller en tiltaksarrangør NAV har avtale med. Disse kursene består ofte av en kombinasjon av motivasjon og bistand til jobbsøking, og en eller annen relevant kompetanseheving. Alt fra truckførerbevis til prosjektledelseskurs gis som arbeidsmarkedsopplæring. Et annet viktig unntak fra forbudet mot utdanning, er utdanning som skjer på deltid utenfor normal arbeidstid. Tanken bak disse reglene er at man skal stå til disposisjon for NAV hele tiden mens man mottar dagpenger, for man skal være opptatt med å søke jobber samt raskt kunne tiltre ledige stillinger for å kunne ansees som reell arbeidssøker. Men man har også en fritid, og utdanning som pågår på fritiden kan kombineres med dagpenger etter nærmere regler om dette.
Det er fornuftig å avklare med NAV om du kan begynne på en utdanning før du gjør det. Konsekvensene av å begynne på en utdanning som ikke er godkjent av NAV, og som først oppdages av NAV etter en stund, kan være veldig store. Hvis utdanningen skulle ført til bortfall av dagpengene på grunn av forbudet om dette i folketrygdloven § 4-6, og NAV først oppdager utdanningen etter noen måneder, kan man i verste fall ha rukket å få utbetalt så mange dagpenger at man risikerer ubetinget fengsel når NAV krever dagpengene tilbakebetalt.