Folketrygdloven er en rettighetslov. Det betyr at hvis du fyller vilkårene i loven, så skal du ha dagpenger. Det har ikke noe å si om NAV eller andre synes at du fortjener eller har behov for dagpenger.
Alle folketrygdytelser har regler om at du må være medlem i Folketrygden før du kan få rettigheter etter loven, samt regler om tilknytning til Norge, typisk opphold i Norge. I tillegg er det fire spesielle vilkår i folketrygdlovens kapittel 4 som må være oppfylte for å få dagpenger.
Tap av halve arbeidstiden
Du må ha tapt minst halve den vanlige arbeidstiden din. Vanlig arbeidstid er den tiden du normalt har vært i arbeid før arbeidstiden ble redusert. Hvis arbeidstiden er blitt redusert med mindre enn halvparten har du som hovedregel ikke rett på dagpenger. Under den første delen av koronapandemien ble retten til dagpenger utvidet, slik at man fikk dagpenger under permittering også ved tap av minst 40 prosent av arbeidstiden. Dette gjelder dog ikke lenger.
Tap av inntekt
Du må ha tapt inntekt. Folketrygden forutsetter at det er en sammenheng mellom inntekt og arbeidsomfang i tid, og at man som hovedregel kan legge til grunn at man taper inntekt fra og med det tidspunktet hvor man også taper arbeidstid. De vanligste spørsmålene om tap av inntekt oppstår når man fortsatt får lønn selv om arbeidstiden er tapt, mottar sluttpakke, eller får feriepenger, bonuser og andre etterslepsinntekter. Dette omhandles nærmere nedenfor.
Minsteinntekt fra arbeid
Du må ha hatt en minsteinntekt fra arbeid. Dette kalles også «opptjeningsvilkåret», altså at du bare kan få dagpenger hvis du har vært i inntektsgivende arbeid. Ved å være i inntektsgivende arbeid betaler du også trygdeavgift, og på den måten får dagpenger karakter av å være en forsikringsordning man får rett til fordi man innbetaler en forsikringspremie. Det siste året før du fikk nedsatt arbeidstid må du ha tjent mist 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp, såkalt G, eller samlet ha tjent minst 3 G de siste tre årene. Folketrygdens grunnbeløp er kroner 101.351,- fra 1. mai 2021 til 30. april 2022, og oppjusteres løpende. Se grunnbeløpet på nav.no
Reell arbeidssøker
Det siste hovedvilkåret for å få dagpenger er at du må være såkalt reell arbeidssøker. Folketrygdlovens § 4-5 er ett av flere eksempler i loven på at Stortinget mener at man bare skal få dagpenger når man gjør seg fortjent til det; man må stå klar til å ta arbeid, og ansvaret for å komme seg i arbeid er så stort, at man må ta nesten hvilket som helst arbeid uansett hvor i landet det tilbys og uansett lønn.
Noen unntak er det jo. Før i tiden var lovens vilkår at man måtte være villig til å ta «høvelig» arbeid, altså arbeid som det er tjenlig eller rimelig å ta, forholdene tatt i betraktning. For eksempel er man ikke pliktig til å ta arbeid som er lønnet dårligere enn tariff eller hvor man er avhengig av provisjon for å få lønn, og man er ikke pliktig til å ta ulovlig eller moralsk betenkelig arbeid. Dessuten kan man etter søknad til NAV bli godkjent som såkalt lokal arbeidssøker, altså at man bare trenger å ta arbeid der man bor eller kun jobbe deltid. Forutsetningen for å være lokal arbeidssøker er at man på grunn av alder eller tungtveiende sosiale hensyn knyttet til helse, omsorg for små barn eller pleietrengende i nær familie, bare kan jobbe der man bor og/eller deltid.