Skal dere gå fra hverandre?
Mange opplever en konflikt i forbindelse med samlivsbrudd. De vanligste konflikter gjelder deling av eiendeler og hvor barna skal bo.
Par som har barn sammen, skal samarbeide også i årene etter samlivsbruddet. Vi forsøker derfor alltid å begrense konflikten når det er mulig. Noen ganger er det likevel nødvendig å gå til domstolene for å løse en eller flere tvister.
Dersom du velger Advokatfirmaet Advisio i forbindelse med et samlivsbrudd, vil du få effektiv bistand. Vi arbeider spesialisert innenfor noen få rettsområder, og alle våre medarbeidere har derfor omfattende erfaring på denne type saker. En av partnerne i Advisio er advokat Olav Lægreid, som tidligere har undervist i familie- og arverett ved Universitetet i Oslo, og han har de senere årene jevnlig hatt oppdrag som sensor på mastergradsoppgaver i familie -og arverett samme sted. Han har også flere publiserte rettsvitenskapelige artikler i fagtidsskrift på feltet. En annen partner i firmaet er Jan A. Onsager, som har over 35 års erfaring som advokat og har prosedert et stort antall saker på familierettens område i norske rettssaler
Det økonomiske oppgjøret for samboere i et samlivsbrudd
- Er du uenig med samboeren din om hvem som eier hvilke eiendeler?
- Vil samboeren din ta over huset som dere eier sammen?
- Har du betalt ned gjeld på din samboers bil?
- Har du bidratt til utbygging av hytta som samboeren din eier?
Det oppstår ofte uenighet mellom samboere som velger å gå fra hverandre. Når samboere går fra hverandre, har hver av partene rett til å ta med seg det de eier selv. Problemet er at de fleste samboere har kjøpt eiendeler sammen. Det er også vanlig at samboere, mens de fortsatt lever lykkelig sammen, ikke tenker så mye på hvem som eier hva. Ofte er det slik at den ene samboeren eier et hus eller en hytte alene, mens den andre samboeren har bidratt økonomisk i form av arbeidsinnsats, nedbetaling av gjeld eller ved å betale for oppgraderinger. I slike situasjoner kan det noen ganger være grunnlag for at den ene samboeren må betale et vederlag til den andre ved samlivsbruddet.
Barnefordeling
- Er dere uenige om hvor barna skal bo fast?
- Er dere uenige om omfanget av samvær?
- Saboterer en av foreldrene samværet med den andre?»?
Dersom dere har barn og skal gå fra hverandre, må dere få i stand en avtale om hvor barna skal bo fast og hvor barna skal ha samvær.
Når det er uenighet om barna snakker mange om barnefordeling. Det er i dag mer korrekt å omtale dette som en foreldretvist.
Dersom barna er sju år eller eldre, skal de få mulighet til å uttale seg om hvor de ønsker å bo. Barnas mening skal vektlegges etter barnas alder og modenhet. Det skal legges stor vekt på meningen til barn som har fylt 12 år.
Det beste for alle parter er at foreldrene selv klarer å komme til enighet. Dersom dere klarer å samarbeide svært godt etter samlivsbruddet, kan det være en god løsning at barna har fast bosted hos begge foreldrene, slik at barna har like mye tid hos begge. Ellers vil det vanligste være at barna bor fast hos en av foreldrene og har samvær med den andre.
Dersom situasjonen er fastlåst, vil det være nødvendig å ta rettslige skritt. Dette forutsetter at man har meklingsattest fra familievernkontoret, som man har krav på etter første meklingstime. Dette gjelder selv om den andre forelderen ikke møter. En sak i retten starter med et saksforberedende møte, hvor målet er at foreldrene skal inngå en avtale. Dersom dette ikke lykkes, vil det senere bli en vanlig rettssak. Retten vil treffe avgjørelser etter hva som anses til det beste for barna. En rekke ulike momenter tas i betraktning når retten vurderer dette. Dersom en av våre advokater representerer deg, har vi erfaringen som trengs for at løsningen blir best mulig for deg og barna.
Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale om din sak.