Få bistand til pasientskadeerstatning
- Har du blitt feilbehandlet på sykehus?
- Har du blitt påført en forsinkelse i behandlingen fordi legen stilte feil diagnose på deg?
- Har du blitt skadet under behandling på grunn av teknisk svikt ved utstyret som ble brukt under behandlingen?
Du kan ha rett til erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) i slike situasjoner. Skaden kan ha skjedd på sykehus eller annen institusjon under spesialisthelsetjenesten, eller i kommunal helse- og omsorgstjeneste. Du har også rett til erstatning dersom du er påført skaden under ambulansetransport, eller av helsepersonell andre steder enn i institusjon og sykehus. Man kan i utgangspunktet bare kreve erstatning fra NPE dersom skaden skjedde i Norge. Likevel dekkes skader fra et behandlingssted i utlandet når det offentlige har dekket behandlingen.
Pasientskader som dekkes, kan for eksempel ha skjedd under veiledning, undersøkelse, diagnostisering, operasjoner eller annen behandling, pleie, vaksinasjon, prøvetaking, analyse av prøver og ved røntgen. Videre dekkes skader som er skjedd ved donasjon av organer, blod eller vev.
Krav på pasientskadeerstatning
For å ha krav på pasientskadeerstatning, må det normalt ha skjedd en svikt ved den helsehjelpen du har fått. Loven bruker uttrykket «svikt ved ytelsen av helsehjelp», og svikt ved ytelse av helsehjelp dekker ganske mange ulike tilfeller.
Det kreves ikke at helsepersonell har utvist uaktsomhet eller skyld for å ha rett til erstatning. For at du skal ha rett til erstatning, må det likevel ha skjedd en eller annen form for feil. Dersom skaden skyldes selve sykdommen du ble behandlet for, og du ikke har blitt utsatt for feilbehandling, vil du ikke ha krav på erstatning.
Søk pasientskadeerstatning snarest
Det er viktig å søke pasientskadeerstatning så raskt som mulig, for å unngå at kravet om erstatning foreldes. Normalt er fristen for å melde skade tre år etter at du fant ut at du hadde fått en pasientskade, men i noen tilfeller er fristen lenger enn dette.
Krav på erstatning ved økonomisk tap
Du kan kreve erstatning for økonomisk tap. Det økonomiske tapet må være på minst kr 10 000. Eksempler på økonomisk tap er redusert inntekt og utgifter du har hatt på grunn av skaden. Du kan bare kreve erstatning for økonomisk tap som du ikke kan få erstattet på andre måter, for eksempel fra NAV.
Du kan også kreve erstatning for ikke-økonomisk tap. Dette kalles ménerstatning og er ment å kompensere for redusert livskvalitet etter skaden. For å få ménerstatning kreves det at skaden er varig og betydelig.
Behandling av pasientskade ved NPE, og dekning av advokatutgifter
NPE behandler erstatningssaker i to steg. Først tas det stilling til om vilkårene for å kreve erstatning er oppfylt. NPE dekker som regel ikke advokatutgifter i denne fasen. Deretter beregner NPE størrelsen på erstatningen. I denne fasen dekkes som regel advokatutgiftene. Vedtak truffet av NPE kan påklages til Pasientskadenemnda. Vedtak fra Pasientskadenemnda kan bringes inn for domstolene.
Vi bistår deg i en sak om pasientskadeerstatning
Vi kan bistå på alle sakens stadier etter pasientskaden. Noen klienter tar kontakt med oss rett etter skaden, mens andre tar kontakt etter at de selv har meldt skaden til NPE. Vi anbefaler å ta kontakt med oss så snart som mulig dersom du får beskjed om at det skal oppnevnes en medisinsk sakkyndig i saken. Mandatet til den sakkyndige er viktig i pasientskadesaker, og her vil du trenge bistand fra advokat. Dersom det ikke oppnevnes slik medisinsk sakkyndig, bør du ta kontakt før NPE skal beregne erstatningen.
Advisio kan også bistå dersom du vurderer å klage på vedtaket fra NPE. Det er viktig å huske på at klagefristen er kort, bare tre uker. Det er derfor viktig å ta kontakt med oss så snart som mulig etter at du har mottatt vedtaket, dersom du vurderer å klage på dette. Ta også gjerne kontakt med NPE direkte for å si fra om at du vil klage, spesielt hvis du er sent ute med å kontakte advokat. Vi kan da følge opp raskt etterpå.
Vi vet hva som kreves for å få den erstatningen du skal ha. Når det først er klarlagt at du har rett på erstatning, er egentlig bare halve jobben gjort. Det vil være vanskelig for vanlige folk å vurdere om erstatningen er så høy som den skal være. Advisio bidrar til at erstatningen blir riktig beregnet.
Advisio har omfattende og langvarig erfaring med saker som gjelder personskade etter feilbehandling. Vi bistår jevnlig klienter som er blitt feilbehandlet i helsevesenet. Ettersom vi behersker både erstatningsrett og trygderett, er vi spesielt godt kvalifiserte til å håndtere din sak på en så rask, trygg og effektiv måte som mulig.
Det er helt gratis å ta kontakt med oss for å diskutere saken din. Derfor anbefaler vi at du gjør dette så snart du har mulighet, slik at vi får en god start på saken og kan komme i gang med å ivareta frister. Vi setter av god til til deg innledningsvis, slik at vi klarlegger omstendighetene rundt feilbehandlingen og rammene for vårt oppdrag. Vår kompetanse på området gir deg trygghet for at erstatningen blir riktig og at saken blir håndtert korrekt helt fra oppstart og fram til endelig erstatning utbetales.