olav artikkel

-Dette er bare toppen av isfjellet

Trygderettsekspert Olav Lægreid mener mørketallene etter dagens avsløring kan være store.

Mandag kom det fram at uriktig praktisering av trygderegler har ført til at minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder.

Det var en gjennomgang av praksis i NAV som viste hvordan reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land mens man har vært bosatt i Norge, ikke har vært praktisert riktig siden EUs trygdeforordning kom i 2012.

En foreløpig oversikt viser at omtrent 2400 personer kan ha fått tilbakebetalingskrav som kan være feil.

– Store mørketall

Advokat og trygderettsekspert Olav Lægreid mener mørketallene kan være store.

– Dette er bare toppen av isfjellet. Disse 36 som er dømt representerer bare en andel av de som er blitt tiltalt, og de igjen representerer bare en andel av de som er blitt anmeldt. Disse igjen representerer kun en andel av de som har fått problemer med NAV på grunn av den uriktige praksisen, sier Lægreid til TV 2.

Han sier feilen som er begått bygger på en uriktig forståelse av EØS-avtalen, som blant annet har som formål å sikre mobilitet av arbeidskraft og trygderettigheter.

– I folketrygdloven stilles det vilkår om at de som mottar sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger må oppholde seg i Norge. Men EU-forordning 883/04 slår fast at når man har trygderett i Norge, så har man rett til å transportere den til andre land innenfor EØS-området, sier Lægreid.

– Det er bestemt at vi ikke skal ha noen lover som er i strid med EØS, og det er her jeg oppfatter at den juridiske problematikken ligger, fortsetter han.

Fortsett til artikkelen på tv2.no