Søksmål om usaklig oppsigelse

Den vanligste tvisten etter en oppsigelse er at den ansatte saksøker arbeidsgiver for å få oppsigelsen eller avskjeden kjent ugyldig. Spørsmålet etter arbeidsmiljøloven er om det foreligger en usaklig oppsigelse.
Hva som skal til for at en oppsigelse er usaklig, beror både på regler i arbeidsmiljøloven og de konkrete forhold i saken. Det kan være mange oppsigelsesgrunner, både med bakgrunn i arbeidsavtalen eller arbeidskontrakten, og med bakgrunn i hendelser på jobben som gir arbeidsgiver grunn til å vurdere oppsigelse.
Det er svært viktig at bedriften er bevisst på formkravene i arbeidsmiljøloven. Bryter arbeidsgiver disse reglene, er risikoen stor for at retten vil komme til at oppsigelsen er usaklig. Dette fører som regel til at den ansatte har en sterkere sak med hensyn til å kreve erstatning.
Det er ikke spesielt vanskelig å unngå at bedriften setter seg selv i denne situasjonen, men vi ser ofte eksempler på bedrifter som søker juridiske råd for sent.
Dette gjelder ikke minst der oppsigelsen har sitt utspring i en konflikt på arbeidsplassen. Fokuset blir ofte først rettet mot konflikten, og det er lett å glemme formalitetene.
Vi anbefaler derfor å etablere en advokatforbindelse som kan veilede på et tidlig stadium, uten at kostnadene eskalerer. Hos Advisio vil du finne erfarne advokater som kan svare på spørsmål underveis.
Ofte vil det likevel komme til et punkt hvor den ansatte angriper begrunnelsen for en ellers formelt korrekt oppsigelse. Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver møter et slikt søksmål med krav om at den ansatte skal fratre, selv om retten skulle komme til at oppsigelsen er usaklig. Dette kan arbeidsgiver gjøre gjeldende i medhold av arbeidsmiljøloven. Retten må da ta stilling til dette, som et eget spørsmål.